středa 29. října 2014

Sacher-Torte


Po dvou měsících, kdy jsem téměř nic nestíhala (kvůli nástupu do školy...), jsem tu zpět s říjnovou výzvou Odvážných pekařů. Tuto výzvu pro nás připravila Korena z blogu Korena in the Kitchen a dala nám za úkol upéct slavný rakouský dort Sacher. Originální recept na dort je tajný (více o jeho historii si můžete přečíst třeba na Wikipedii), a tak pro nás Korena vybrala ten, který je vídeňské předloze chuťově nejpodobnější.




Na dortovou formu o průměru 23 cm budete potřebovat:

  • 125g kvalitní hořké čokolády nalámané na kousky
  • 125g másla o pokojové teplotě
  • 125g moučkového cukru
  • 6 velkých vajec o pokojové teplotě, rozdělené na bílky a žloutky
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 100g cukru krupice
  • 125g hladké mouky
  • špetku soli

Předehřejeme si troubu na 190°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Do většího kastrůlku nalijeme trošku vody a nahoru posadíme mísu, která odolá vysokým teplotám. Pozor, nesmí se dotýkat vody! Do takto připravené vodní lázně si nachystáme čokoládu. Necháme vodu lehce vřít a za stálého míchání čokoládu rozpustíme. Sundáme misku s čokoládou z vodní lázně a za občasného promíchání necháme zchladnout. 

V jiné míse šleháme máslo do světlé pěny. Potom přisypeme moučkový cukr a znovu šleháme, dokud směs není světlejší a nadýchaná. Poté do směsi zašleháváme žloutky, každý zvlášť. Občas stěrkou seškrabáváme těsto ze stěn nádoby a přidáváme zpět do těsta, aby bylo rovnoměrně promíchané. Nakonec zašleháme i zchladlou čokoládu a vanilkový extrakt. Opět šleháme, dokud směs není nadýchaná.

V další (dokonale čisté) nádobě šleháme vaječné bílky. Jakmile začnou tuhnout, zašleháváme po lžících krupicový cukr. Směs je vyšlehaná, když je sníh lesklý a vytváří pevné špičky.

Zhruba 1/3 bílkového sněhu vmícháme vařečkou do čokoládové směsi. Těsto se tím odlehčí a zbytek bílků půjde vmíchat jemněji, a dort nám tak při pečení naskočí i bez prášku do pečiva. Potom tedy velmi opatrně vmícháme i zbytek bílků. Těsto spíše jen převracíme, prudkými pohyby by sníh spadl a nesplnil svůj účel.

Smícháme mouku se solí a polovinu přesejeme přes jemné sítko do těsta. Opatrně vmícháme vařečkou. Potom stejným způsobem zapracujeme i druhou polovinu moučné směsi. 

Těsto rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 190°C cca 35-45 minut. Pokud vám na povrchu popraská, vedli jste si dobře:-)

Dort po upečení necháme 10 minut chladnout ve formě, potom kraje opatrně objedeme nožem, dort vytáhneme z formy a položíme na mřížku, aby úplně vychladl. Potom ho otočte vzhůru nohama (získáte tak dokonale rovný vršek dortu) a rozkrojte horizontálně na dvě poloviny.

Na spodní část nalijte polovinu meruňkové glazury a nechte ji trošku vsáknout. Zbytek rozetřete po celé ploše první vrstvy dortu. Nahoru položte druhé patro dortu a polijte je zbývající polovinou meruňkové glazury. Tu rozetřete i na boky dortu. Doporučuji dort nechat na mřížce, aby mohla přebytečná glazura a potom i čokoládová poleva z dortu stékat.

Meruňkovou glazuru si můžete připravit při pečení dortu, čokoládovou polevu ale musíte začít chystat až když je dort nachystaný na polévání. Používá se totiž okamžitě, jakmile začne chladnout, ztuhne, a už s ní nic nezmůžete. Jako já:-)

Hotovou čokoládovou polevu nalijte na dort a stěrkou nebo příborovým nožem ji rovnoměrně rozetřete po celém povrchu a stranách dortu. Než poleva úplně zchladne, přemístěte dort na servírovací talíř. Až zatuhne, napište na dort čokoládou na psaní slovo Sacher, a libovolně ho ozdobte.

Nechte dort vychladit v lednici alespoň 2 hodiny, před krájením ho nechte znovu dojít pokojové teploty. Pro snazší krájení namočte nůž před každým řezem do horké vody. Servírujte s kopečkem čerstvě vyšlehané neslazené smetany.


Na meruňkovou glazuru:

  • 400g meruňkového džemu
  • 30ml rumu nebo vody

Džem s rumem (nebo vodou) přivedeme k varu. Vaříme asi 2-3 minuty, dokud směs nezačne houstnout. Potom ji přepasírujeme přes síto a můžeme použít na dort.


Na čokoládovou polevu:

  • 200g krupicového cukru
  • 120ml vody
  • 115g kvalitní hořké čokolády

V hrnečku s tlustým dnem smícháme cukr s vodou. Přivedeme k varu za občasného míchání. Pokud máte cukrářský teploměr, udržujte teplotu směsi okolo 112°C asi 5 minut. Pokud ne, řiďte se tímto videem

Stáhněte hrnec z ohně a vmíchejte čokoládu. Směs celkem rychle zhoustne. Pokud vám začne vytvářet hrudky (jako mně), vraťte směs na oheň, pomalu zahřívejte a zkuste je rozmíchat. Můžete přidat i vodu.

Poleva by měla být hladká a lesklá. Pokud se tak stalo, mimo oheň ji míchejte asi 30-60s, a hned poté nalijte na dort.

Pokud vám nějaká poleva zbude, nechte ji ztuhnout (třeba na pečícím papíře) a skladujte v lednici. Když ji nasypete do horkého mléka, budete mít skvělou horkou čokoládu :-).
  


Na čokoládu na psaní:

  • 50g kvalitní hořké čokolády
  • 1/2-1 lžíci rostlinného oleje

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, potom k ní vmíchejte olej. Raději méně, naředit ji můžete vždycky. Nechte lehce zchladnout, potom ji vlijte do sáčku s tenkou zdobící špičkou (nebo do silnějšího uzavíratelného sáčku s ustřiženu špičkou). A můžete psát! Doporučuji vyzkoušet si psaní na kousku pečícího papíru a teprve potom psát přímo na dort.




Před touto výzvou jsem Sacher pekla už několikrát podle různých receptů, a myslela jsem si, že to pro mě bude brnkačka. No... Nebyla. S těstem a meruňkovým džemem problém nebyl, ale čokoládová poleva mi dala opravdu zabrat. Já vím, je to poznat! Nápis jsem si nanečisto na pečící papír zkoušela asi třikrát a vždy mi vyšel pěkně, ale naostro jsem se moc rozmáchla... Nedá se nic dělat, asi si tuhle čokoládovou lahůdku budu muset brzy zopakovat :-).



Žádné komentáře:

Okomentovat