sobota 31. ledna 2015

Dort Esterhazy


Vítám vás tu v novém roce! Doufám, že tento rok pro mě bude ještě úspěšnější a dopřeje mi více příležitostí k pečení dortů a psaní článků sem na blog:-)
Jako první příspěvek by to chtělo něco slavnostního, něco, co si tohle místo opravdu zaslouží. A tak to i vyšlo, díky lednové výzvě Odvážných pekařů, kterou pro nás připravila Jelena z blogu A Kingdom for a cake. Měli jsme upéct lískooříškový dort, který se skládá z 5 vrstev lehkého sněhového těsta. Je opravdu hodně sladký, ale výborný, a skvěle se hodí na slavnostní události. Na běžné pečení je trošku složitý a kalorický:-) 


Na sněhové těsto:

  • 12 bílků z velkých vajec
  • 250g krupicového cukru
  • 20g vanilkového cukru
  • 250g mletých lískových ořechů
  • 80g hladké mouky

Na lískooříškový krém:

  • 12 žloutků z velkých vajec
  • 250g krupicového cukru
  • 20g vanilkového cukru
  • 300g másla o pokojové teplotě
  • 150g mletých lískových ořechů

Na meruňkovou glazuru:

  • 45g meruňkové marmelády
  • 1 polévkovou lžíci vody

Na cukrovou polevu:

  • 300-400g moučkového cukru
  • 10ml slunečnicového oleje
  • 15-20ml citronové šťávy
  • 60ml horké vody

Na čokoládovou polevu a dokončení:

  • 50g hořké čokolády
  • 5ml slunečnicového oleje
  • 100g hrubě nasekaných lískových ořechů


Začneme tím, že si opražíme všechny ořechy. Kupujte tedy ty v celku, nemleté. Budete jich potřebovat asi půl kila. Rozprostřete je na plech a vložte do studené trouby. Tu zapněte na 180°C a pečte v ní oříšky, než slupka začne tmavnout a v kuchyni vám to začne krásně vonět. 
Pokud oříšek po rozkrojení bude mít karamelovou barvu, máte hotovo. Trvá to asi 10-20 minut. Troubu je potřeba hlídat, oříšky se můžou celkem jednoduše spálit.

Po upečení je nechte lehce zchladnout, potom mezi prsty vyzkoušejte, jestli jde slupka dolů. Pokud ano, jde jednoduše sloupnout třeba tak, že oříšky zavřete do sklenice a budete chvíli třepat. Pokud slupka dolů nejde, ničemu to nevadí.

Až oříšky úplně vystydnou, 100g dejte stranou a posekejte nahrubo - ty přijdou na posypání stran dortu. Zbývajících 400g pomelte najemno.

Lískooříškové těsto
Zapněte si troubu a vyhřejte ji na 160°C. Nachystejte si velkou mísu. Ze 12 bílků budete mít opravdu hodně sněhu. Šlehejte bílky, dokud nezačnou tuhnout, potom do nich po částech zašlehávejte krupicový i vanilkový cukr. Jakmile sníh vytváří špičky, máte hotovo. Vypněte mixér a vařečkou vmíchejte 150g mletých lískových ořechů smíchaných s hladkou moukou. 


Nastříhejte si 5 kusů pečícího papíru a na každý nakreslete kruh o průměru 25cm. Podle této šablony rozetřete na papír těsto. Ideálně na opačnou stranu, než kam jste kreslili:-) Nachystejte si minimálně dva plechy na pečení - je důležité, aby plech, na který těsto dáte, byl vždy studený. Takže vytáhnout plech z trouby a hned na něho dát další vrstvu není nejlepší, sníh by vám mohl spadnout.

Každou vrstvu pečte asi 14 minut. Povrch by měl zůstat světlý, ale nesmí už na dotek lepit. Nechte všechny vrstvy vystydnout.

Lískooříškový krém
Krém vařte ve vodní lázni. Vyberte si hrnec, do kterého nalijte 3cm vody, a porcelánovou nebo skleněnou mísu, která na něho bude perfektně pasovat. Voda se nesmí dotýkat jejího dna a zároveň by žádná pára neměla unikat bokem.

Žloutky šlehejte v míse s oběma druhy cukru cca půl minuty. Hrnec postavte na kamna, a až se voda v něm začne vařit, postavte na něho mísu se žloutkovou směsí. Tu vařte asi 15 minut, vždy po dvou minutách důkladně ode dna promíchejte. Potom ji stáhněte z ohně a nechte vychladnout.

Změklé máslo šlehejte elektrickým mixérem asi dvě minuty, až začne být nadýchané. Vychladlé žloutky šlehejte opět asi půl minuty. Potom je vešlehejte k máslu, nakonec přidejte zbývající mleté ořechy a důkladně promíchejte.

2 vrchovaté lžíce hotového krému si odložte bokem na potření stran dortu.
Zbývající krém si rozdělte na čtvrtiny. První vrstvu těsta si položte na servírovací tác a potřete ji čtvrtinou krému. Tak pokračujte, až vám nezbude žádný krém a poslední vrstva těsta. Tu položte na vršek dortu obráceně - vrchem dolů - budete díky tomu mít pravidelnější tvar povrchu dortu. a bude se vám lépe pracovat s polevou.

Slepený dort dejte do chladu a zatižte ho. Já jsem nahoru položila kus pečícího papíru, na něho prkýnko a na to mísu s vodou. Dort si "sedne" a bude mít rovný povrch. Takto ho nechte chladit asi hodinu, nebo do druhého dne.

Meruňková glazura
Meruňkovou marmeládu s vodou zahřívejte a míchejte, dokud se nespojí. Pokud nebude tekutá, přidejte ještě trošku vody, pokud bude tekutá příliš, nechte ji trošku odpařit.

Z dortu sundejte mísu s vodou i pečící papír. Nalijte na dort meruňkovou glazuru a rozetřete po celém vrchu dortu. Vrstva by měla být velmi tenká.

Dort vraťte do ledničky na dalších 30 minut.

Po půl hodině potřete strany dortu odloženým krémem.

Cukrová poleva a dokončení
V misce smíchejte všechny tekuté složky cukrové polevy. Potom přisypávejte a vmíchávejte cukr, dokud směs nebude hustá. Musí jít roztírat, ale neměla by téct, jinak se vám na dortu neudrží. Vždycky dejte raději víc cukru, než méně.

Než začnete dort polévat, rozpusťte si hořkou čokoládu smíchanou se lžičkou slunečnicového oleje a nachystejte si ji do zdobícího sáčku. K ruce si nachystejte také špejli.

V horké vodě si ohřejte dlouhý nůž, aby se jím poleva dala dobře roztírat. Většinu nalijte na dort a rovnoměrně rozprostřete. Pokud bude někde chybět, dolijte i zbytek. Pokud vám začne příliš rychle tuhnout a vytvoří hrboly, jde to napravit fénem na vlasy:-)

Jakmile máte dort politý, nakreslete na něj čokoládou 4 soustředné kružnice. Potom špejlí veďte přes střed 6 čar, vedlejší vždy v opačném směru - jednu kreslete k sobě, druhou směrem od sebe.

Nasekané oříšky rozprostřete na boky dortu, a dejte ho vychladit do ledničky. 



Pokud se rozhodnete ho upéct, počítejte s tím, že budete potřebovat alespoň dva dny, nejlépe tři. Jeden na upečení a sestavení dortu, druhý na jeho dokončení, a třetí na uležení. Teprve potom je opravdu skvělý:-) V lednici by měl vydržet minimálně 7 dní, Ale u nás si pobyl jen dva... Přípravu těchto složitějších receptů si vážně užívám, vždycky se něco naučím a zjistím, v čem mám ještě mezery. Zase se ukázalo, že musím víc pracovat s čokoládou, pořád mi někde ujíždí a ukapává:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat